Evaluation of Pleurotus ostreatus and Ganoderma lucidum (Agaricomicetes, Agaricales – Polyporales) using alternative substrates present from Paraguay

Authors

  • Bárbara R. De Madrignac Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biología. Universidad Nacional de Asunción
  • Alma M. Flecha Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biología. Universidad Nacional de Asunción

DOI:

https://doi.org/10.30550/j.lil/2019.56.1/1

Keywords:

Basidioma, inoculum, substrate

Abstract

In order to cultivate Pleurotus ostreatus and Ganoderma lucidum strains, five ex- perimental substrates were tested and mixed in different proportions. Bean and chickpea seeds, oat grains and barley were used as inoculum, using oat grains as positive control of mycelium growth. Culture substrates were prepared in polypro- pylene bags with 1/2Kg and 1 kg of wet substrate of wood shavings, processed cane bagasse, leaves and oat grains in low proportion to enrich the substrate, using Cedrela fissilis shavings as positive control; the bags were sterilized for two hours at 120°c and 1 atm of pressure and then inoculated and incubated in the dark at 18/25°c of temperature and approximately 70% of ambient humidity, during 22-35 days. Once the substrate was covered with mycelium, induction was performed with 12 hrs of light and darkness, irrigation twice a day, constant temperature and humidity. After 30 to 35 days basidiomas were obtained. Biological efficiency (EB%) from induc- tion to harvest was evaluated. The substrate with the best results after the control (53,20% EB) was the mixture of shavings with oats and leaves (45,20% EB). Fruits were obtained in all substrates with the exception of sugarcane bagasse. The use of organic waste for mushroom cultivation can be an interesting alternative for recy- cling organic matter to generate crops on a small or large scale.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alder, M. y Zubillaga, M. F. (2014). Una alternativa de diversificación productiva para los valles Patagónicos. Argentina. INTA.

Albertó, E. (2008). Cultivo intensivo de los Hongos Comestibles "Como cultivar Champiñones, Gírgolas, Siitake y otras especies". Buenos Aires, Argentina: Editorial hemisferio Sur.

Ávila López, G. I. (2013). Hongos Comestibles Manual de cultivo casero de setas. Guadalajara, Jal. México: Arvol, Arte y Cultura por la Evolución.

Bidegain, M., Postemsky, P., González Matute, R., Figlas, D., Devalis, R. Delmastro, S., Pereyra Huertas, N., Curvetto, N. y Cubitto, M. A. (2014). Optimización de la producción del hongo medicinal Reishi (Ganoderma lucidum) para el desarrollo de nutracéuticos y fitoterápicos. V Jornadas Académicas de la RedVITEC: CERZOS, CONICET-Universidad Nacional del Sur. Bahía Blanca, Argentina.

Bidegain, M. (2017). Optimización del cultivo de Ganoderma lucidum. Evaluación de actividad y desarrollo de nutracéuticos. (Tesis doctoral). Universidad Nacional del Sur. Bahía Blanca, Argentina.

Campi, M., De Madrignac B., Flecha A. y Ortellado, A. (2013). “HONGOS” de la Reserva Natural Laguna Blanca. San Lorenzo, Paraguay: Universidad Nacional de Asunción. Editorial Salpa.

Ciappini, M., Gatti, B. y López Zamora, M. (2004). Pleurotus ostreatus, una opción en el menú. estudio sobre las gírgolas en la dieta diaria. Invenio 7 (12): 127-132.

Colavolpe, M. B. y Albertó, E. (2014). Cultivations requeriments and substrate degradation of the edible mushroom Gymnopilus pampeanus – A novel species for mushroom cultivation. Scientia Horticulturae 180: 161–166.

Figlas, D. y Curvetto, N. (2002). Monografías sobre las propiedades Medicinales del Hongo REISHI (Ganoderma lucidum). Buenos Aires: Universidad Nacional del Sur, Bahía Blanca.

Gaitán-Hernández, R., Salmones, D., Pérez Merlo, R. y Mata, G. (2006). Manual práctico del cultivo de Setas, aislamiento, siembra y producción. Xalapa, Veracruz: México: Instituto de Ecología, A.C.

García Rollan, M. (1985). Nuevas técnicas del cultivo de Pleurotus ostreatus. Ministerio de Agricultura. Hojas divulgadoras. Recuperado de https://www.mapama.gob.es.

Jaramillo, S. y Albertó E. (2012). El despunte de caña de azúcar, sustrato altamente productivo para la producción de Pleurotus ostreatus. En: J. E. Sánchez, G. Mata (Eds.), Hongos Comestibles y Medicinales en Iberoamérica: Investigación y Desarrollo en un Entorno Multicultural (pp. 155–161). Tapachula, México: El Colegio de La Frontera Sur, Ecosur.

Jiménez, B., Vicente, Aguilar M. Rico Iluminación y color. Ed. UPV, Valencia, 1995.

Kuhar, F.; Postemsky, P. D. y Bianchinotti, M. V. Conditions Affecting Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes) Basidiome Quality, Morphogenesis, and Biodegradation of Wood Byproducts in Argentina (2018). International Journal of Medicinal Mushrooms.

López-Rodríguez, C., Hernández-Corredor, R., Suárez-Franco, C. y Borrero, M. (2008). Evaluación del crecimiento y producción de Pleurotus ostreatus sobre diferentes residuos agroindustriales del departamento de Cundinamarca. Scientiarum 7: 43-82.

Martínez Carrera, D., Sobal, M., Morales, P., Martínez, W., Martínez, M. y Mayett, Y. (2004). Los Hongos comestibles: propiedades nutricionales, medicinales, y su contribución a la alimentación mexicana. Puebla, México: Colegio de Postgraduados, Biotecnología de Hongos comestibles.

Mereles, F., Cartes, J. L., Clay, R. P., Cacciali, P., Paradeda, C., Rodas, O., y Yanosky, A. (2013). Análisis cualitativo para la definición de las ecorregiones del Paraguay occidental. Paraquaria Natural 1 (2): 12-20.

Mora, V. M. y Martínez-Carrera D. (2007). Investigaciones básicas, aplicadas y socioeconómicas sobre el cultivo de setas (Pleurotus) en México. En: J. E. Sánchez, D. Martínez-Carrera, G. Mata & H. Leal (Eds.), El Cultivo de Setas Pleurotus spp. en México. México (pp. 7–26). Distrito Federal de México ECOSUR Ediciones.

Rodriguez Valencia, N. y Jaramillo López, C. (2005). Cultivo de Hongos Medicinales en residuos agrícolas de la zona cafetera. Manizales, Colombia. Cenicafé.

Rossi, P., Buonocore, D., Altobelli, E., Brandalise, F., Cesaroni, V., Lozzi, D., Savino, E. y Marzatico, F. (2014). Improving Training Condition Assessment in Endurance Cyclists: Effects of Ganoderma lucidum and Ophiocordyceps sinensis. Dietary Supplementation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014: 1-12. doi: 10.1155/2014/979613.

Suárez Arango, C. y Nieto, I. J. (2013). Cultivo Biotecnológico de machohongos comestibles: una alternativa en la obtención de nutracéuticos. Revista Iberoamericana de Micología 30 (1): 1-8.

Zanotti-Cavazzoni, J. C. (2000). Screening de Hongos Comestibles que crecen en Paraguay. Revista de Ciencia y Tecnología - Dirección de Investigación de la UNA 1: 85–89.

Zhou, L-W., Yun Cao., Sheng-Hua, W., Vlasák J., De-Wei, L., Meng-Jie, L., Yu-Cheng, D. (2015). Global diversity of the Ganoderma lucidum complex (Ganodermataceae, Polyporales) inferred from morphology and multilocus phylogeny. Phytochesmistry 114: 7-15.

Published

2019-06-05

How to Cite

De Madrignac, B. R., & Flecha, A. M. (2019). Evaluation of Pleurotus ostreatus and Ganoderma lucidum (Agaricomicetes, Agaricales – Polyporales) using alternative substrates present from Paraguay. Lilloa, 56(1), 1–13. https://doi.org/10.30550/j.lil/2019.56.1/1
صندلی اداری سرور مجازی ایران Decentralized Exchange

Issue

Section

Original papers

Most read articles by the same author(s)

فروشگاه اینترنتی صندلی اداری جوراب افزایش قد ژل افزایش قد خرید vpn خرید vpn سرور مجازی بایننس